Pulpety drobiowe w sosie z porów

Pulpety drobiowe w sosie z porów

 Bardzo fajne wyszły pulpety – zbita konsystencja i smakują mięsem, a nie ciastem, czy też bułką tartą, w połączeniu z porowym sosem wyszedł mi bardzo smaczny późny czwartkowy obiad.

Składniki dla 4 – 6 osób:
Sos:

  • 2 średnie pory, pokrojone w plastry
  • łyżka masła
  • kostka warzywna
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 1 l wody
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego i mąka do zagęszczenia

Pulpety:

  • 1 średnia pierś z kurczaka
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki
  • kilka posiekanych gałązek natki pietruszki
  • 1 drobno posiekana cebulka dymka
  • 1 posiekany i utarty z solą i pieprzem ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Pory zeszklić na maśle, zalać wodą, dodać kostkę i gotować, aż będą miękkie. Zagęścić jogurtem z mąką, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pierś z kurczaka zmielić, dodać pozostałe składniki i wyrobić. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać partiami na wrzątek i gotować ok. 5 – 7 min., wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do sosu i wszystko razem gotować na małym ogniu ok. 10 min. Podawać z puree ziemniaczanym. Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Pulpety drobiowe w sosie z porów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *