Groch z kapustą

Potrawa ta, obok czarnej zupy grzybowej, jest moim ulubionym daniem wigilijnym. Przygotowałam ją pierwszy raz i po przygodach w trakcie gotowania, wyszła mi konsystencja i smak, dokładnie takie, jakie pamiętam z domu rodzinnego. Taka kapusta obowiązkowo musi być omaszczona smażoną cebulką. Mój brat każdej Wigilii pochłania co najmniej kilka talerzy, bardzo często kosztem innych potraw:)

Groch z kapustą

Składniki dla 4 – 6 osób:

  • 400 g pokrojonej kiszonej kapusty
  • 400 g suszonego groszku zielonego, tzw. „groch omielany”
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 – 3 ziarna angielskie
  • sól i pieprz
Dodatkowo: do polania kapusty:
  • 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę
  • pół kostki masła 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Groch namoczyć przez całą noc, po czym ugotować go w tej samej wodzie, aż zacznie się rozpadać.Kapustę ugotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, następnie połączyć z grochem, doprawić solą i pieprzem. Cebulę udusić na maśle, posolić i połączyć z grochem i kapustą, jeżeli trzeba doprawić solą i pieprzem.
Jeśli uznacie, że jest za rzadkie, to nie zagęszczajcie mąką, czy zasmażką. Najlepiej dogotować kapusty lub małymi porcjami odparować na małym ogniu na patelni, mieszając od czasu do czasu i pilnując, żeby się nie przypaliło. Gotowe!

Gdy kapusta się gotuje przygotować „omastę”. Na patelni rozgrzać pół kostki masła z łyżką oleju i zrumienić cebulę.U mnie w domu podaje się kapustę polaną masłem i zrumienioną cebulką oraz z pieczywem.

Groch z kapustą
Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Groch z kapustą

  1. O jak bosko! W planach miałam jutro poszukać przepisu na groch z kapustą- ale właśnie z kiszoną, bo moja babcia zawsze robiła z takowej… a nie wiedziałam, czym się różni przepis z wersją kapusty nieukiszonej…

    Ach..smaki dzieciństwa 🙂 Dzięki :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *