Świąteczne słodkości z płatków kukurydzianych

Świąteczne słodkości z płatków kukurydzianych

Czy ktoś z Was pamięta kukurydziane jeżyki? Odkąd jako mała dziewczynka znalazłam przepis na nie w „Książce kucharskiej Kubusia Puchatka”, robiłam je często, ilekroć miałam ochotę na coś słodkiego. Książka już dawno została zniszczona, ale przepis jest tak prosty, że właściwie nie jest potrzebna. W szale świątecznego pieczenia  pierniczków, zakupiłam foremki i wczoraj zabrałam się pierwszy raz w życiu za te małe cudeńka. Niestety, tak jak podejrzewałam, to nie dla mnie, ale żeby foremki „odłogiem” nie stały, postanowiłam wykorzystać je do tego, co umiem od kilkunastu lat, czyli właśnie do kukurydzianych słodkości. Dodałam przyprawy do piernika, żeby było bardziej świątecznie i zapakowałam do foremek. I są, pachnące jak pierniki, a najważniejsze, że były gotowe w niecałe 25 min. 🙂

Świąteczne słodkości z płatków kukurydzianych
Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • płatki kukurydziane – ok. 2 szklanek, tyle, żeby wchłonęły całą masę, ale żeby nadal całość była wilgotna
Wszystkie składniki, oprócz płatków, wrzucić do gara i podgrzewać na średnim ogniu, aż powstanie gładka i jednolita masa. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać płatki, dobrze wymieszać, chwilkę odczekać, żeby się lekko przestudziło. Na papierze do pieczenia ułożyć foremki do ciastek/pierniczków i napełniać je masą, delikatnie wyjąc foremki i powtarzać tę czynność, aż masa się skończy. Posypać „ciasteczka” cukrem pudrem. Gotowe!

Świąteczne słodkości z płatków kukurydzianych
Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Świąteczne słodkości z płatków kukurydzianych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *