Pieczarkówka

Urzekająca swoją prostota i smakiem sałatka, którą znalazłam w książce M. Caprari Kuchnia włosko – polska i polsko – włoska dla początkujących. We wstępie do tego przepisu autorka książki napisała:  
Sałatkę tę przygotowywała jako domową specjalność pewna bardzo miła Hiszpanka z Sewilli, na stałe mieszkająca w… Rzymie.
Mnie te hiszpańsko – włoskie smaki podeszły bardzo, ta sałatka na stałe zagości w moim kolacyjnym i śniadaniowym menu, robi się ją dosłownie w 5 min.
Ważne jest, aby użyć tutaj naprawdę dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia.
Pieczarkówka
Składniki dla 1 – 2 osób:
  • 10 małych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 – 3 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka listków natki pietruszki – drobno posiekanych
  • 1 duży posiekany ząbek czosnku
  • oliwa – ok. 2 -3 łyżki – wedle uznania
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Pieczarki natychmiast po pokrojeniu skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać natkę, czosnek, oliwę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Gotowe!
Pieczarkówka
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Pieczarkówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *