Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Nieustannie kusi mnie mieszkające w zamrażalniku mięso wołowe. Szczególnie kusi na gulasz:) Ten zjedzony był z kaszą i po raz kolejny stwierdziłam  że kaszy to ja nie lubię i nie wiem, jak bardzo pozytywnie nastawiałabym się do niej, to i tak w efekcie jestem niezadowolona, że wybrałam taki dodatek,  nawet do gulaszu. Nic, trza w końcu o tym pamiętać na przyszłość, ale Paszczak i Dziecko zadowoleni z kaszy do gulaszu byli:)

 
Składniki dla 4 – 6 osób:
  • ok. 600 g wołowego mięsa gulaszowego, pokrojonego w kostkę
  • kilka pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 cebule drobno poszatkowane
  • 2 marchewki i 1 pietruszka pokrojona w talarki
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • olej
  • maka ziemniaczana

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę, którą następnie przełożyć do gara. Znów rozgrzać łyżkę oleju i przesmażyć mięso i tez przełożyć do gara. Dodać paprykę, marchew, pietruszkę i pieczarki,  sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy i zalać to wszystko ok. 1 l wody i gotować, aż mięso będzie miękkie (w szybkowarze nastawionym na najwyższy stopień 40 min. od zamknięcia).

Kiedy mięso zmięknie, dodać cynamon i doprawić solą i pieprzem, jeśli będzie zbyt gęsty dolać wody i zagotować. Aby zagęścić gulasz rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie, dodać 2-3 łyżki gorącego gulaszu i dobrze rozprowadzić, po czym wlać tę mieszankę do gulaszu i dobrze wymieszać. Ja powtórzyłam tę czynność dwukrotnie, wszytko zależy od tego, jak gęsty gulasz lubicie:) Gotowe!
Gulasz wołowy
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Gulasz wołowy
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

6 thoughts on “Gulasz wołowy

  1. Moj dziadek jak gotowal gulsz (przepis jeszcze z przed wojny)to podsmazal cebule i mieso na MASLE i zalewal to pozniej woda tylko tak aby przykryc mieso, dodawal lisc laurowy i ziele angielski jak byly dostepne. Na patelni robil zasmarzke (maslo i maka zezlocone) i wlewal do gara z miesem i wtedy wolniutko gotowal przez pare godzin. Ja tez tak sprobowalam kilka raze i wyszlo niesamowicie smaczne i sie nie przypalilo, tylko trzeba mieszac co jakis czas. Zastanawiam sie czy mozna by tak samo ugotowac w szybkowaze. Czy ktos z was probowal juz podobnej metody?

    1. Myślę, że spokojnie można tak samo zrobić w szybkowarze, tylko dać ciut więcej wody, żeby się nie przypaliło lub w połowie gotowania otworzyć szybkowar i skontrolować stan wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *