Pesto z bazylii i rukoli

Pesto z bazylii i rukoli

Witajcie po długiej przerwie:)

Z rukolą u mnie jest tak, że albo nie można dostać, a jak już się trafi to w dużym pudło i nigdy nie możemy tego skonsumować zanim się całe pudło zepsuje, więc wtedy idzie w ruch mikser i robię pesto tylko z rukoli lub właśnie takie jak to mieszane z bazylia. Ja uwielbiam, nie tylko do makaronu, ale tak normalnie na kanapkę  Dziecko też pesto polubiło i wczoraj cały talerz świderek widoczny na ostatnim zdjęciu wciągnęło.
Pesto z bazylii i rukoli
 
Składniki na ok. 150 ml pesto:
  • pęczek bazylii
  • 3 garście rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • pół szklanki oliwy z oliwek – ok. 100 ml
  • ok. 30 g startego twardego, wyrazistego sera – ja użyłam sera dziugas
  • pokrojony w plasterki ząbek czosnku
  • sól
Bazylię pozbawić wszystkich listków i wrzucić je do miksera (tutaj dowolność, w czym będziecie robić – ja użyłam dzbanka do robienia koktajli), następnie dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładko:) Doprawić solą. Gotowe!
Teraz wystarczy tylko ugotować ulubiony makaron i wymieszać z odpowiadającą Wam ilością pesto i obiad w parę minut jest:)
Pesto z bazylii i rukoli
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Pesto z bazylii i rukoli
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Pesto z bazylii i rukoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *