Focaccia

Focaccia

Składniki:

  • 400 ml wody
  • 650 – 675 g mąki (typ 500)
  • 70 ml oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g drożdży świeżych

Drożdże wymieszać z połową wody, solą, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Pozostawić to na 15 min. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić jednolite i elastyczne ciasto, jeśli będzie się za bardzo kleić dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 h do wyrośnięcia. Po upływie godziny można dodać składniki wedle uznania (ja dodałem cebulę). Ciasto przełożyć na wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ładnie rozpłaszczyć, zrobić wgłębienia palcami, polać ciasto oliwą i posypać gruboziarnistą solą. Następnie skropić całość wodą ze spryskiwacza (wierzch nie będzie się przypalał). Piec 15 – 20 min. w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu ostudzić focaccię na kratce (wtedy będzie bardziej chrupka).

DSC_2555

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Focaccia
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *