Krem z pieczonych pomidorów

Powiem tak: warto było przecierpieć pracujący piekarnik w czwartkowym prawie 30-sto stopniowym upale:) Zupa z pieczonych pomidorów jest po prostu MEGA!!!!! Na drugi dzień z powodzeniem sprawdziła się jako chłodnik zapakowany do termosa i spożyty na działce z kanapkami:)

Składniki na 4 porcje:

Baza:

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • 1,5 kg mięsistych pomidorów(ja użyłam malinówek)
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 2 – 3 kromki pieczywa na grzanki
  • starty ser grana padano lub parmezan do posypania
  • oliwa
Do garnka włożyć wszystkie składniki bazy, spokojnie możemy posolić wcześniej, gdyż nie zależy nam na klarowności bulionu. Wywar gotować tak długo, aż mięso zmięknie. Ja gotowałam swój w szybkowarze, tak, ze po osiągnięciu maksimum, przełożyłam garnek na najmniejszy palnik, na najmniejszy ogień i gotowało się tak 15 min., po czym wyłączyłam ogień i szybkowar stał sobie jeszcze jakieś 20 – 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
W międzyczasie, gdy gotuje się baza, pomidory przekroić na pół. powycinać szypułki. Cebule obrać i podzielić na pół. Czosnek obrać, ale nie kroić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pomidory, cebule i czosnek. Wszystko skropić oliwą, posolić i popieprzyć i piec 40 min.
Przygotować grzanki: kromki pokroić w niezbyt dużą kostkę. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażyć na złoto.
Upieczone pomidory, cebule i czosnek zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Wlać bulion (ok. 400 – 600 ml), ilość zależny od preferowanej gęstości.  Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podawać na ciepło lub na zimno z grzankami i posypany grana lub parmezanem. Gotowe!
Resztę wywaru można zamrozić i wykorzystać do innej zupy, a z mięsa z podudzi przygotować np. taki makaron z kurczakiem:)
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Krem z pieczonych pomidorów
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

One thought on “Krem z pieczonych pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *