Tarta z porami

Tarta z porami

Tarta z porami to fajny pomysł na drugie śniadanie do pracy. Dobrze toleruje odgrzewanie w mikrofali 🙂 Dobra również na zimno.

Tarta z porami

Składniki:

Ciasto: przepis taki sam, jak na naszą tartę ze szpinakiem i fetą

  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 120 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 90 g jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki soli
  • opcjonalnie pół łyżeczki czosnku granulowanego Appetita
  • trochę masła do posmarowania formy

Farsz:

  • 600 g pora (3 duże sztuki)
  • 250 g (ok. 9 łyżek) jogurtu naturalnego
  • 4 jaka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego Apptita
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appeita

Wszystkie składniki ciasta wrzuć do robota i szybko wyrób, tak, aby składniki się ze sobą połączyły. Nie wyrabiaj za długo, bo ciasto będzie twarde. Jak tylko zobaczysz, że zrobiła się jednolita masa. Wyjmij ciasto z robota, uformuj w kulę, zawiń w folię i zostaw na 30 min. w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotuj farsz.

Tarta z porami

Pory umyj i pokrój w krążki ręcznie lub za pomocą robota (będzie szybciej), wrzuć do garnka dodaj pół szklanki wody i pół łyżeczki soli, przykryj i duś na małym ogniu, aż całkowicie zmiękną. W trakcie duszenia kontroluj zawartość wody, aby pory się nie przypaliły. Gdy pory będą gotowe, ściągnij garnek z ognia i przestudź je. Jogurt dobrze wymieszaj z jajkiem i czosnkiem granulowanym, dopraw solą i pieprzem.

Wracamy do ciasta. Formę posmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na trochę większy „placek” niż forma do tarty, zawiń na wałek i delikatnie rozwiń na formie, dociśnij brzegi, jeśli trzeba nożem lub nożyczkami odetnij nadmiar ciasta na brzegach formy. Samo ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min., po tym czasie wyjmij ciasto i równomiernie rozprowadź na nim pory. Zalej pory masą jajeczno-jogurtową i piecz 45 min. w 160 stopniach. Gotowe!

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tarta z porami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *