Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to klasyka, koniecznie z ziemniakami. Z ryżem u nas odpada.

zupa ogórkowa

Składniki – tak, żeby na dwa dni dla czterech osób starczyło 🙂 :

  • 2 l rosołu drobiowego
  • 300 g kiszonych ogórków
  • 100 g marchewki
  • 100 g selera (korzenia)
  • 600 g ziemniaków
  • 150 g cebuli
  • szklanka (250 ml) wody z kiszonych ogórków
  • masło klarowane
  • śmietana
  • mąka zwykła
  • sól
  • pieprz świeżo mielony Appetita

Ziemniaki, marchewkę i selera obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do rosołu i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę klarowanego masła i zeszklij na nim cebulę, dodaj ogórki  i smaż, często mieszając przez ok. 5 min.

DSC_2259

1 łyżkę mąki i 2 łyżki śmietany wymieszaj dobrze ze szklanką wody z ogórków. Gdy warzywa będą już miękkie dodaj przesmażone ogórki z cebulą. Zagotuj, zmniejsz ogień. Do przygotowanej mieszanki śmietany, wody z ogórków i mąki dolej 1 chochelkę gorącej zupy, dobrze wymieszaj, zagotuj, dopraw zupę solą i pieprzem. Gotowe!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zupa ogórkowa
Opublikowany
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *