Domowa kiełbasa

domowa kiełbasa

Domowa kiełbasa

Domowa kiełbasa, to coś, co bardzo lubimy. Paszczak jest wręcz wielkim miłośnikiem kiełbasy. Miłość ta przeszła na nasze dziecko, które szynki odmawia, ale kiełbasy nigdy. Do wyrobu kiełbas idealne są produkty firmy Tradismak, która oferuje całą gamę przypraw i nie tylko niezbędnych przy wyrobie domowej kiełbasy. Gotowe naturalne mieszanki wzbogacają każdą domową kiełbasę. Czym prędzej zaopatrzcie się w maszynkę, jelita i produkty Tradismak i zabierajcie się za domową kiełbasę. My wypróbowaliśmy przyprawę „Biała parzona” Tradismak i zaświadczamy, że kiełbasa wyszła zacna.

domowa kiełbasa

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 500 g wołowego mięsa gulaszowego
  • 12 g przyprawy „Biała parzona” Tradismak
  • 30 g soli peklowej
  • 150 ml zimnej wody
  • jelita do kiełbas

Mięso umyj, osusz i zmiel na średnich oczkach. Dodaj przyprawę, sól peklową, wodę, dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 h.

Po tym czasie jelita namocz w wodzie, załóż na końcówkę maszyny do napełniania i powoli napełniaj jelita mięsem, pamiętając, że raz zakręcamy kiełbasę w prawo, a raz w lewo. Długość kiełbasek to już Twój wybór.

Wodę w dużym garnku (5 l) zagrzej do temperatury 72-75 stopni i parz kiełbasę przez 30 min. NIE DOPROWADZAJ DO WRZENIA!!!! Po ostudzeniu kiełbasa jest gotowa.

domowa kiełbasa

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Domowa kiełbasa
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Domowa kiełbasa

  1. Wow sól peklowa faktycznie zdrowe jedzenie. Nic tylko domowe produkować w domu. Taniej wyjdzie zakup, bowiem tak samo otrzymujemy opcję konserwowania w saletrze, albo soli peklującej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *