Drobiowa kiełbasa z soczewicą

kiełbasa z soczewicą

Drobiowa kiełbasa z soczewicą

Kiełbasa z soczewicą to nasza kolejna propozycja domowej kiełbasy, tym razem drobiowa z soczewicą i pyszną mieszanką „Przyprawa sułtańska” firmy Tradismak. Soczewica została dodana, aby kiełbasa drobiowa nie była za sucha, dzięki soczewicy nie trzeba dodawać zbędnego tłuszczu.

kiełbasa z soczewicą

Składniki:

  • 1,5 kg filetów drobiowych
  • 100 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka „Przyprawy sułtańskiej” Tradismak
  • 26 g soli peklowej Tradismak
  • 50 g wody
  • 1 łyżka harissy
  • 1 g kurkumy
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • jelita do kiełbas

Filety umyj osusz i zmiel razem z soczewicą na średnich oczkach, dodaj przyprawy, sól peklową, harissę oraz wodę i wszystko razem dobrze wymieszaj.

Jelita namocz w wodzie, załóż na końcówkę maszyny do napełniania i powoli napełniaj jelita mięsem, pamiętając, że raz zakręcamy kiełbasę w prawo, a raz w lewo. Długość kiełbasek to już Twój wybór.

Wodę w dużym garnku (5 l) zagrzej do temperatury 72-75 stopni i parz kiełbasę przez 30 min. NIE DOPROWADZAJ DO WRZENIA!!!! Po ostudzeniu kiełbasa jest gotowa.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *