Pieczone placki ziemniaczane

pieczone placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane. Placki nie chłoną tłuszczu, przez co są zdrowsze i duuużo mniej kaloryczne. Możesz je podać z czym chcesz, my proponujemy z lekkim sosem jogurtowym z dodatkiem wędzonego łososia.

Pieczone placki ziemniaczane

Składniki na 4 porcje:

Placki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko 
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita

Sos:

  • 100 g lekkiego serka jogurtowego naturalnego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita
  • łyżeczka posiekanego koperku

Ziemniaki obierz, umyj i zatrzyj na tarce na średnich oczkach. Przełóż na sitko i zostaw, aby odciekła woda i osadziła się na dnie miski skrobia. Cebulę obierz i posiekaj w malutką kostkę. Wodę odlej delikatnie, tak, aby nie stracić skrobi, którą dodaj do odsączonych ziemniaków. Następnie dodaj jajko, sól, pieprz i cebulę i wymieszaj. Teraz czas na test smaku: łyżeczkę mieszanki ziemniaczanej usmaż na patelni na oleju i skontroluj stopień doprawienia, jeśli trzeba dodaj soli i pieprzu.  Placki piecz w piekarniku nagrzanym do maksimum na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po 15-20 min z każdej strony przy wielkości placka odpowiadającego 1 łyżki surowej mieszanki. Placki będą dobrze upieczone w środku i chrupiące z zewnątrz. Wystarczą dwie tury pieczenia, a gotowe placki można trzymać w cieple, np. w przykrytej misce.

pieczone placki ziemniaczane

Kiedy placki się pieką przygotuj sos: łososia pokrój na malutkie kawałeczki, zostaw trochę do udekorowania placków. Dodaj jogurt, serek i koperek oraz mleko( żeby rozcieńczysz sos), wymieszaj. Podawaj z plackami. Gotowe!pieczone placki ziemniaczane

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Pieczone placki ziemniaczane
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *