Krem pomidorowy z pomarańczą

Krem pomidorowy z pomarańczą

Krem pomidorowy z pomarańczą

Krem pomidorowy z pomarańczą. Miał być lekki, ale jednak nie mogło się obejść bez śmietanki, która nadała cudownej kremowości i gładkości. Bardzo fajny na przystawkę, możesz podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub chipsami z szynki. Pomarańcza cudownie wybija smak pomidorów, a pieprz cayenne podkręca smak. 

Krem pomidorowy z pomarańczą 

krem pomidorowy z pomarańczą

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 l rosołu drobiowego lub wody
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • 2 średnie cebule (ok. 250 g)
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki śmietanki 30% lub 36%
  • łyżka oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita
  • pieprz cayenne Appetita

krem pomidorowy z pomarańczą

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, dodaj wino, zamieszaj, jak alkohol odparuje dodaj pomidory oraz wyfiletowane pomarańcze. Filetuj nad patelnią, tak, aby sok spłynął do pomidorów, zamieszaj, wlej rosół lub wodę i gotuj całość 15 min. pod przykryciem na małym ogniu. Dodaj szczyptę pieprzu cayenne, tak, aby zupa była lekko pikantna, dopraw solą, pieprzem i cukrem, tak, aby słodycz zrównoważyła kwaskowatość pomidorów i pomarańczy. Całość zmiksuj, dodaj 3 łyżki śmietanki i jeśli trzeba znów dopraw solą, pieprzem i cukrem, zagotuj, podawaj. Gotowe!

krem pomidorowy z pomarańczą

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Krem pomidorowy z pomarańczą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Krem pomidorowy z pomarańczą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *