Makaron z szynką i groszkiem cukrowym
Makaron z szynką i groszkiem cukrowym w sosie pomidorowym to dobre danie na upały. Przygotowanie go zajmuje niewiele więcej czasu, ile potrzeba do ugotowania makaronu.
Dostaliśmy do przetestowania Makarony Polskie, dwa produkty: pełnoziarniste pióra i tradycyjne świderki. Makarony na plus, choć dziwnym może wydawać się dodatek niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w świderkach, to nie jest one zły, choć nam zdecydowanie bardziej przypadły do gustu pełnoziarniste pióra, a to już nie lada wyczyn, bo ciężko jest znaleźć nam dobry makron pełnoziarnisty, który smakowałby wszystkim członkom rodziny.Świderki tradycyjne trochę za bardzo rozmiękały już po wymieszaniu z sosem, ale to kwestia gustu. Małemu Paszczakowi świderki bardzo się spodobały, choć nie tak, jak pióra, które można założyć na paluszki i tak je konsumować.
Makrony Polskie i ich pełnoziarniste pióra smakowały nam wszystkim 🙂 Generalnie fajnie, że jest to produkt polski i fajnie, że pióra nawzywają się u Makaronów Polskich piórami a nie penne, a świderki to świderki, a nie fusili :)Polecamy 🙂 A w takie upały, jakie mamy w Polsce od tygodnia proponujemy szybki i bardzo prosty makaron na obiad:
Składniki na 4 porcje:
- 200 g groszku cukrowego
- 750 ml passaty pomidorowej
- 200 g szynki konserwowej w plastrach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- wino białe półwytrawne
- sól
- pieprz
- cukier
- 360 g pełnoziarnistych piór lub tradycyjnych świderek
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Groszek oczyść z łyka i poodcinaj końcówki. Szynkę pokrój w dużą kostkę.
W międzyczasie, jak makron się gotuje, przygotuj sos. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj szynkę i smaż często mieszając na niedużym ogniu ok. 5 min. Dodaj groszek, smaż kolejne 5 min. często mieszając, dodaj 100 ml wina i jak alkohol odparuje dodaj passatę, wymieszaj, zagotuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Zagotuj 3 l wody, posól, wrzuć makaron, zamieszaj i pozwól mu się gotować, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, co nie oznacza, że nie musisz sprawdzać, czy już się ugotował/nie rozgotował. Jeśli lubisz al dente, pamiętaj, aby nie dopuścić do zmiękczenia makaronu, żeby tego uniknąć po prostu często sprawdzaj makaron w trakcie gotowania. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i wymieszaj z gorącym sosem. Gotowe!