Latte macchiato

latte macchiato

Latte macchiato

Latte macchiato to moja druga, zaraz po mocnym espresso ulubiona kawa. Zawsze zamawiam ją na mieście i wkurzam się, jeśli jest źle zrobiona – nie ma pianki lub warstw. Od pewnego czasu robię sobie latte macchiato w domu i dziś dzielę się z Wami przepisem 🙂 na moją mleczną kawę 🙂

latte macchiato

Przygotowując latte macchiato trzeba pamiętać co kilku kwestiach:

  • mleko musi być pełnotłuste -3,2% lub więcej, z mleka niskotłuszczowego trudno ubić odpowiednią piankę
  • kawa musi być świeżo zaparzona
  • mleko należy podgrzać do temp. 70 stopni, chłodniejsze lub cieplejsze będzie się gorzej ubijało
  • do ubijania nadaje się najzwyklejszy blender z końcówką do ubijania jajek lub bitej śmietany
  • nie zrażać się, jeśli za pierwszym razem warstwy nie wyjdą 🙂

latte macchiato

Składniki:

  • świeżo zaparzona kawa – najlepiej w kawiarce, ale możesz zaparzyć ulubionym sposobem, byle nie miała fusów
  • ok. 100 ml mleka 3,2%

Latte macchiato

Latte macchiato

Zaparz kawę. Mleko podgrzej do temperatury 70 stopni, sprawdź termometrem do mięsa, jeśli go nie masz, to tak na oko trzeba podgrzewać mleko w mikrofali o mocy 800-1000W przez około 1 – 1,5 min. Mleko ubij na sztywną pianę blenderem. Zamieszaj lekko potrząsając pojemnikiem i wlej do wysokiej szklanki – tak mniej więcej 2/3 jej wysokości. Odstaw na 2-3 min., aby mleko się „uleżało” i delikatnie wlej kawę, aż szklanka będzie pełna. Na koniec „przykryj” dziurkę po wlewaniu kawy pozostałą pianką mleczną. Gotowe!

Latte macchiato

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Latte macchiato
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *