Pasztet z królika

pasztet z królika

Pasztet z królika

Pasztet z królika zrobiliśmy, bo dostaliśmy dwa egzemplarze wraz z wątrobą itp. Szkoda, że chcąc kupić pasztet w sklepie, tak naprawdę nie ma się wyboru. Zwykle skład sklepowych pasztetów pozostawia wiele do życzenia, dlatego najlepiej zrobić pasztet w domu. Wymaga to trochę zachodu, ale jeśli chcemy jeść smacznie, to nie mamy wyboru. My przygotowaliśmy nasz pasztet z królika z golonką i w dwóch wersjach: kremowej do rozsmarowania na pieczywie i o bardziej zwartej konsystencji, ten zdecydowanie bardziej przypadł nam do gustu. Ty przygotuj taki pasztet, jaki lubisz. 

Pasztet z królika

Składniki na mniej więcej cztery formy keksowe:

  • 2 króliki (2,6 kg)
  • 2 kg golonki
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 150 g wątróbki z królika
  • 6 jajek
  • 170 g marchewki
  • 170 g korzenia pietruszki
  • 170 g korzenia selera
  • 300 g wędzonej słoniny
  • 4 średnie cebule
  • 2 kajzerki
  • pół świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 3 l wywaru z królika i golonki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita
  • olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia

Króliki i golonki umyj. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokój na mniejsze części. Do dużego garnka włóż mięso i warzywa, zalej 3 l zimnej wody, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, aż mięso będzie ładnie odchodziło od kości. Cebule obierz i pokrój w kostkę, a następnie usmaż na złoto na jednej łyżce oleju. Odstaw. Wątróbki umyj i oczyść, wrzuć do gotującego się wrzątku na ok 3 min. Odcedź.

pasztet z królika

Kiedy mięso będzie już łatwo odchodziło od kości, odcedź wywar i odstaw, nie wyrzucaj warzyw. Wywar dopraw solą i pieprzem. Mięso obierz z kości i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach razem ze sparzonymi wątróbkami i warzywami z gotowania wywaru. Następnie dodaj do masy jajka, przyprawy oraz wywar, wymieszaj dokładnie. Spróbuj i jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem. Formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, wypełnij masą pasztetową i piecz 1,5 h w 180 stopniach, jeśli chcesz mieć kremowy pasztet do smarowania lub 2,5 h w 180 stopniach, jeśli chcesz mieć pasztet o zwartej konsystencji. Gotowe!

pasztet z królika

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Pasztet z królika
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *