Żeberka pieczone

Żeberka pieczone

Żeberka pieczone

Żeberka pieczone, marynowane w aromatycznych przyprawach, podawane z pysznym sosem musztardowo-chrzanowym.

Żeberka pieczone

 

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1,6 kg żeberek
  • 1 łyżka majeranku Appetita
  • 1 łyżka tymianku Appetita
  • 1,5 łyżki papryki słodkiej Appetita
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz Appetita
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 łyżka oliwy

Na sos do pieczenia:

  • 200 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Appetita
  • 1 łyżka ostrego sosu piri-piri
  • 2 ząbki czosnku

Na sos do podania z żeberkami:

  • 1 cebula
  • masło klarowane
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz Appetita
  • 2 szklanki wywaru z żeberek

Żeberka umyj i podziel na mniejsze porcje. Czosnek obierz i drobno posiekaj. W misce wymieszaj składniki marynaty i polej nią żeberka, wymieszaj dokładnie i odstaw na min. 2h. Przełóż żeberka do garnka, zalej ok. 1,5 l zimnej wody i gotuj, aż będą miękkie (w trakcie gotowania usuwaj „szumowiny”).

Żeberka pieczone

Zmiksuj wszystkie składniki sosu na gładko. Żeberka odcedź (wywaru nie wylewaj) umieść w naczyniu do zapiekania, polej sosem, przykryj i piecz 80 min. w temperaturze 180 stopni i 20 min. bez przykrycia.

Kiedy żeberka będą się piekły, przygotuj sos. Cebulę obierz i zeszklij na 1 łyżce masła klarowanego, dodaj szklankę wywaru z żeberek, zagotuj, dodaj chrzan i musztardę. Zmiksuj, zagotuj i dopraw solą i pieprzem. Zagotuj do momentu, aż zacznie gęstnieć, dodaj 1 łyżkę masła klarowanego, wymieszaj.

Żeberka podawaj z puree ziemniaczanym oraz z sosem musztardowo-chrzanowym i ulubioną surówką. Gotowe!

Żeberka pieczone

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Żeberka pieczone
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Żeberka pieczone

  1. Jest Kenwood, jest dobrze… 😉 a tak serio – zawsze sądziłam, że żeberka są bardzo trudnym tematem w kuchni, jednak sądząc po zdjęciach, warto by spróbować ten przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *