Sambousek’i z kurczakiem

Sambousek’i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia
 Kolejne wspólne gotowanie z  Tu-tusią,  Mirabelką,  Emmą,  Panną Malwinną, Dobromiłą, Anią oraz Shinju. Przepis powstał w ramach akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej. Jak dla mnie pierogi są najlepsze na zimno.
Sambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki- 420 g
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
  • 1 łyżka drożdży (ok. 25 g.), rozpuszczona w 4 łyżkach ciepłej wody
  • 3/4 szklanki wody-185 ml

Farsz:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula- 100 g, pokrojona w kostkę
  • 250 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 100 g cukinii, pokrojonej w drobną kostkę
  • 100 g zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
  • 70 g bakłażana, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 średni pomidor -150 g, obrany i posiekany lub pół puszki pomidorów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych (ja dodałem potłuczone orzechy nerkowca)
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy siedem smaków*
  • sól
Sambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia

*Przyprawa siedem smaków:

  • 1/4 szklanki czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki kuminu mielonego
  • 1/4 szklanki papryki w proszku
  • 1/8 szklanki mielonych goździków
  • 1/8 szklanki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Wszystko razem wymieszać

Przygotowanie farszu:

Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę przez 2 min., następnie  dodać mięso i smażyć, aż zbrązowieje. Dodać paprykę, cukinię oraz bakłażana i smażyć kolejne 5 min. Dodać pomidora, przecier, doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw. Smażyć aż farsz się zredukuje do konsystencji takiej żeby można napełnić pierogi (farsz nie może być zbyt mokry). Odstawić do przestygnięcia.

Przygotowanie ciasta:

W misce połączyć mąkę, sól i cukier. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić na chwilę , by ruszyły. Do mąki dodać olej i wszystko rozetrzeć do uzyskania kruszonki.  Dodać drożdże i stopniowo dolewać resztę wody, cały czas wyrabiając ciasto. Jak będzie gładkie i elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać łyżkę farszu i dokładnie sklejać. Pierogi ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Po upływie 30 min. pierogi wstawić na 12 – 15 min. do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Gotowe! Bardzo dobre na ciepło i na zimno.

Sambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia
Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Sambousek’i z kurczakiem

  1. czyżby to była czarnuszka? też miałam posypać, ale wyleciało mi z głowy i został sam sezam…a mama tak kocha czarnuszkę! 😉
    dziękuję za wspólną zabawę raz jeszcze :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *