Libańskie pierogi z kurczakiem i warzywami

sambousek'i ,

II Festiwal Kuchni Arabskiej zbliża się do końca, więc z tej okazji proponuję Wam dziś sambousek’i , jak w tytule: libańskie pierogi z kurczakiem i warzywami, aromatyczne, przypominające bułeczki, które razem ze mną lepili i piekli:

– Panna Malwinna- blog Filozofia smaku
– Dobromiła- blog Dobre smaki
– Shinju – blog Kuchenne wędrówki Shinju

 Składniki:


Ciasto:

sambousek'i ,
  • 3 szklanki mąki- 420 g
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli 
  • 4łyżki oleju roślinnego lub oliwy 
  • 1 łyżka drożdży (ok. 25 g.), rozpuszczona w 4 łyżkach ciepłej wody 
  • 3/4 szklanki wody-185 ml 

Farsz:

  •  2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula- 100 g, pokrojona w kostkę 
  • 250 g mielonego mięsa z kurczaka 
  • 100 g cukinii, pokrojonej w drobną kostkę 
  • 100 g zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę  
  • 70 g bakłażana, pokrojonego w drobną kostkę 
  • 1 średni pomidor -150 g, obrany i posiekany lub pół puszki pomidorów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól 
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy siedem smaków*

*Przyprawa siedem smaków:

  •  1/4 szklanki czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki kuminu mielonego 
  • 1/4 szklanki papryki w proszku 
  • 1/8 szklanki mielonych goździków 
  • 1/8 szklanki mielonej kolendry 
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu 
  • Wszystko razem wymieszać
Przygotowanie farszu:
Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę przez 2 min., następnie  dodać mięso i smażyć, aż zbrązowieje. Dodać paprykę, cukinię oraz bakłażana i smażyć kolejne 5 min. Dodać pomidora, przecier, doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw. Smażyć 5 minut, aż płyn odparuje, farsz nie może być zbyt mokry. Odstawić do przestygnięcia.
Przygotowanie ciasta: 
W misce połączyć mąkę, sól i cukier. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić na chwilę , by ruszyły. Do mąki dodać olej i wszystko rozetrzeć do uzyskania kruszonki.  Dodać drożdże i stopniowo dolewać resztę wody, cały czas wyrabiając ciasto. Jak będzie gładkie i elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać łyżkę farszu i dokładnie sklejać. Pierogi ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po upływie 30 min. pierogi wstawić na 12 – 15 min. do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Gotowe! Bardzo dobre na ciepło i na zimno.
sambousek'i ,
Print Friendly, PDF & Email

15 thoughts on “Libańskie pierogi z kurczakiem i warzywami

  1. Uwielbiam różnego rodzaju pierogi, nie tylko te nasze, więc to pierwszy powód dla którego jestem zachywcona. Drugi powód to bogactwo smaków i doprawienie, to musi być boskie 🙂

    1. Faktycznie pierogi są świetne, ciasto jest lekkie i puszyste, a farsz, po prostu nieziemski, do tego sos czosnkowy i nie można się powstrzymać!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *