Chrust – faworki

chrust - faworki

Chrust – faworki

Chrust – faworki to jedna z najlepszych słodkości karnawałowych. Tłusty czwartek już za nami, ale czekają nas jeszcze weekendowe ostatki, więc przepis na najlepsze faworki na pewno Wam się przyda 🙂

chrust - faworki

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki wódki
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 10 g masła, rozpuszczonego
  • 2 łyżeczki cukru  wanilinowego
  • 5 kostek smalcu
  • cukier puder do posypania

chrust - faworki chrust - faworki

Mąkę przesiej do miski, dodaj  żółtka, sól, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu) i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki  wymieszaj, dodaj rozpuszczone masło i 1 łyżkę cukru pudru. wyrób ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji (jeżeli składniki ciasta nie będą chciały się ze sobą łączyć, możesz dodać jeszcze niewielką ilość wody).

chrust - faworki

Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.

chrust - faworki

Schłodzone ciasto odwiń z folii spożywczej i bardzo cienko rozwałkuj (im cieńsze ciasto tym chrusty będą delikatniejsze po upieczeniu ) na stolnicy (podsypuj mąką tylko tyle ile potrzeba bo jeśli mąki będzie za dużo to będzie się przypalała podczas smażenia). Cienko rozwałkowane ciasto pokrój w paski , następnie za pomocą nożyka lub radełka ciasto pokrój  w mniejsze romby (tak gdzieś 7 cm x 3 cm). Romby nacinamy w środku, zawijamy i przekładamy jeden bok.

chrust - faworki

Chrusty smaż na rozgrzanym smalcu (190 stopni) , aż się zrumienią.

chrust - faworki

Usmażone chrusty przełóż na papierowy ręcznik. Gotowe chrusty posyp cukrem pudrem.

chrust - faworki

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Chrust-faworki
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *