Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe, powstały na życzenie Moniki – jednej z naszych Czytelniczek. Napisała do nas wczoraj na FB. I jak to zwykle z Paszczakiem bywa „mówisz i masz” 🙂 🙂 Rogaliki wyszły MEGA!!!!! Na śniadanie pochłonęłam całe dwa do kawy 🙂

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej (31 0g)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka (jedno rozdzielone na żółtko i białko – będzie do posmarowania rogalików )
  • cukier do posypania
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Rogaliki drożdżowe

Mąkę przesiej do miski, zrób zagłębienie, podgrzej lekko mleko, drożdże utrzyj z cukrem, wymieszaj z mlekiem.  Wlej ciepłe mleko z drożdżami, zamieszaj delikatnie, żeby mleko trochę połączyło się z mąką. Dodaj szczyptę soli, 1 jajko, żółtko, cukier wanilinowy, przykryj ściereczką i zostaw na 20 min do wyrośnięcia zaczynu. Następnie dolej rozpuszczone masło i dokładnie wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przełóż do mniejszej miseczki, oprósz mąką i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut (my wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 30° C).

Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe

Stolnicę posyp odrobiną mąki, połóż na niej  wyrośnięte ciasto. Rozwałkowuj ciasto, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm, i podziel na 10 równych trójkątów (jeśli chcesz mieć mniejsze rogaliki to  podziel ciasto na 2 kulki i z nich niech rozwałkuj koła i podziel na trójkąty).

Rogaliki drożdżoweRogaliki drożdżowe

Na każdy kawałek ciasta nałóż nadzienie (na szerszym końcu). Zwiń w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dociśnij rogi,żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia,  wygnij w  kształt półksiężyca.

Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak żeby było trochę miejsca pomiędzy rogalami żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Każdy rogalik posmaruj białkiem i posyp delikatnie cukrem. Odstaw po przykryciem na 15 min do wyrośnięcia. W międzyczasie piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Rogaliki piecz około 20-25 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu rogaliki ostudź. Gotowe!

Rogaliki drożdżowe

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Rogaliki drożdżowe
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *