Tajska kiełbasa

Tajska kiełbasa

Tajska kiełbasa. Kto by pomyślał, że w Tajlandii „siedzą i jedzą kiełbasy”? A jednak, dzięki magii telewizji Gordon Ramsay pokazał nam, że w Tajlandii robi się pyszne, lekko pikantne kiełbasy z nutą trawy cytrynowej 🙂 Jak to oglądaliśmy, to od razu wiedziałam, że Paszczak będzie robił tę kiełbasę w domu. I nie trzeba było długo czekać, bo nazajutrz wrócił do domu z zakupami potrzebnymi do wyrobu tajskiej kiełbasy 🙂 no może nie do końca, bo trochę ją odchudził, ale proporcje wszystkich przypraw zachował.

Tajska kiełbasa

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 300 g szynki wieprzowej
  • 10 sztuk świeżych papryczek chilli
  • 8 liści kafir
  • 2 cebule (200g)
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 10 g soli
  • 250 ml wody
  • jelita naturalne

Schab i szynkę pokrój na mniejsze kawałki, takie, aby zmieściły się do maszynki do mielenia. Następnie zmiel mięso razem z papryczkami, liśćmi kafir, pokrojoną na małe kawałki cebulą i czosnkiem. Dodaj pastę curry, kumin, sól i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać.  Jelita namocz w wodzie, załóż na końcówkę maszyny do napełniania, i powoli napełniaj jelita mięsem, pamiętając, że raz zakręcamy kiełbasę w prawo, a raz w lewo. (Wskazówki, jak „napchać” jalita znajdziesz tutaj). Długość kiełbasek to już Twój wybór.

Tajska kiełbasa

Wodę w dużym garnku (5 l) zagrzej do temperatury 72-75 stopni i parz kiełbasę przez 30 min. NIE DOPROWADZAJ DO WRZENIA!!!! Po ostudzeniu kiełbasa jest gotowa. Możesz też surową kiełbasę upiec na grillu lub na patelni grillowej.

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tajska kiełbasa
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *