Tajska kiełbasa

Tajska kiełbasa

Tajska kiełbasa. Kto by pomyślał, że w Tajlandii „siedzą i jedzą kiełbasy”? A jednak, dzięki magii telewizji Gordon Ramsay pokazał nam, że w Tajlandii robi się pyszne, lekko pikantne kiełbasy z nutą trawy cytrynowej 🙂 Jak to oglądaliśmy, to od razu wiedziałam, że Paszczak będzie robił tę kiełbasę w domu. I nie trzeba było długo czekać, bo nazajutrz wrócił do domu z zakupami potrzebnymi do wyrobu tajskiej kiełbasy 🙂 no może nie do końca, bo trochę ją odchudził, ale proporcje wszystkich przypraw zachował.

Tajska kiełbasa

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 300 g szynki wieprzowej
  • 10 sztuk świeżych papryczek chilli
  • 8 liści kafir
  • 2 cebule (200g)
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 10 g soli
  • 250 ml wody
  • jelita naturalne

Schab i szynkę pokrój na mniejsze kawałki, takie, aby zmieściły się do maszynki do mielenia. Następnie zmiel mięso razem z papryczkami, liśćmi kafir, pokrojoną na małe kawałki cebulą i czosnkiem. Dodaj pastę curry, kumin, sól i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać.  Jelita namocz w wodzie, załóż na końcówkę maszyny do napełniania, i powoli napełniaj jelita mięsem, pamiętając, że raz zakręcamy kiełbasę w prawo, a raz w lewo. (Wskazówki, jak „napchać” jalita znajdziesz tutaj). Długość kiełbasek to już Twój wybór.

Tajska kiełbasa

Wodę w dużym garnku (5 l) zagrzej do temperatury 72-75 stopni i parz kiełbasę przez 30 min. NIE DOPROWADZAJ DO WRZENIA!!!! Po ostudzeniu kiełbasa jest gotowa. Możesz też surową kiełbasę upiec na grillu lub na patelni grillowej.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tajska kiełbasa
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *