Pyszny polski kapuśniak.
Składniki na 6 porcji:
- 35 dag kapusty kiszonej
- 2 laski kiełbasy wędzonej
- 1 posiekana w kostkę cebula
- 1 marchewka pokrojona w „połówki”
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 1/4 selera pokrojonego w kostkę
- namoczone suszone grzyby (tyle, ile kto lubi)
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 litry wody
- sól, pieprz
Kapustę* pokroić, wrzucić do garnka z pozostałymi składnikami, oprócz cebuli i kiełbasy, które pokrojone w kostkę podsmażamy, a następnie dorzucamy do reszty. Dolewamy wodę i gotujemy, aż kapusta zrobi się miękka. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, dodać jeszcze wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
*Ja kapusty nie płuczę, bo lubię, jak zupa jest dosyć kwaśna, ale płukanie jak najbardziej wskazane, jeśli nie chcemy by zupa była za kwaśna.
też lubię kiedy kapuśniak jest mocno kwaśny;)
No właśnie, po to kisimy kapustę żeby była kwaśna a nie żeby ją później płukać 😉
a nie lepiej zrobic na wywarze z kosci niz na kostce rosolowej? 🙂
Pewnie, że lepiej, ale tu jest już kiełbasa i inne rzeczy, które tworzą wywar i nadają smaku, tak że kostka jest w zasadzie tylko dla podkreślenia.
ale jednak kostka zawiera glutaminian sodu. Nie zeby krytykowac, bo kazdy ma swoje gusta i wogole ale wg mnie (a wiem chyba z duzego doswiadczenia) kosta rosolowa,maggi, vegeta czy inne przyprawy w proszku psuja potrawe…tak czy owak taka kosc to kapusniaczku wje..wrzucic zamiast kostki i zrobi dobra robote:) (wogole Twoj blog baaaardzo mi sie podoba i podziwiam Cie za pasje:)pozdrawiam goraco 🙂 Kuba
MSG nie jest chyba takie złe z tego co kiedyś czytałem, ja pewnych potraw bez maggi nie potrafię sobie wyobrazić np. galaretek mięsnych. Adam Gessler uważa, że MSG to samo zło ale podobno ma uczulenie 🙂 . Miło, że Ci się blog podoba i też pozdrawiam.
Kapuśniak to pyszna , pożywna zupa. Ja robię trochę inaczej, ale Twoja jak sadzę, też smaczna. Kapustę niekoniecznie trzeba płukać , żeby była mniej kwaśna, wystarczy odcisnąć sok i już jest łagodniejsza.
Jeśli chcesz chętnie podzielę się swoim przepisem. Pozdrawiam
Witam, Anonimowy jak możesz to następnym razem proszę o podpisanie się, bo łatwiej jest wtedy wiedzieć z kim się pisze, a przepis chętnie poznam zawsze fajnie spróbować czegoś innego pozdrawiam 🙂