Bardzo łatwe ciasto

Niedzielne, szybkie ciasto, prostsze w wykonaniu niż muffiny, powstało w ramach wspólnego gotowania, aby przywrócić Ani (Gin) chęć do gotowania  i prowadzenia bloga. Razem ze mną gotowały: Ania, Pluskotka, Kasia, Emma, Mirabelka, Panna Malwinna, Ilona, Chantel oraz Maggie.

Bardzo łatwe ciasto

Składniki na formę keksową:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • pół słoika dżemu (ja dałem z malin moroszki bo taki miałem akurat pod ręką)
  • 1 łyżeczka sody

Wszystkie składniki wymieszać w misce i zmiksować, wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i piec 45-50 min. w temp. 180 stopni.

Bardzo łatwe ciasto

24 thoughts on “Bardzo łatwe ciasto

  1. Cieszę się, że Wam się podoba, robi się bardzo szybko, jak mi się chce to po upieczeniu przecinam to ciasto i dodaję warstwę marmolady 🙂 pozdrawiam

  2. Dziękuję. Bardzo mi miło, że wziąłeś udział w akcji specjalnie dla mnie. Sprawiliście mi ogromną radość, zaskoczyliście niesamowicie. Bardzo ważne jest dla mnie, że pamiętacie.

    A ciasto świetne – raz, dwa, i gotowe. Jedyne, na jakie mogłabym sobie teraz pozwolić 🙂

  3. Elo Paszczak, właśnie czekamy na twoje/nasze super ciasto i będziemy je amciu. A powiedz Ty nam, jakich wymiarów blachy używasz bo by walnęliśmy do takiej babkowej i coś się wylało. Dżemor truskawkowy w komórce się znalazł i mam nadzieję że sprawdzi się w 200%. Pozdro z K.

  4. Pyszne:))
    ale z uwagi na skleroze nie kupilam cukru wiec dodalam miodu, wyszlo super, a jeszcze lepiej smakowało drugiego dnia, dziekuje za przepis:)

  5. Pewnie będzie to zaskoczeniem ale u mnie to najbardziej eksploatowany przepis. Znalazłam go poszukując sposobu na zużycie dżemu (u mnie w domu jest straszny problem z dojadaniem przetworów do końca) Z tym że wprowadziłam pewne modyfikacje. Zamiast samej zwykłej mąki daje mieszankę pół na pół: mąki pełnoziarnistej i zwykłej. Dodatkowo nie miksuje masy z dżemem tylko łącze go tak jak łączy się ubite białka z masą.
    Jadłam to ciasto już w różnych kombinacjach z dżemem kiwi, truskawkowym, wiśniowym czy jagodowym za każdym razem świetne!
    2 kawałki można zabrać ze sobą do pracy/szkoły itp zamiast kanapek, nic się nie rozlatuje – bardzo wygodne rozwiązanie. U narzeczonego w pracy ciasto robiło furorę 😀

    1. U mie to samo z dzemami, lubie je robic, ale juz jesc nie za bardzo, tylko tuz po zrobieniu, jeszcze cieple mi smakuja, zjadam 2-4 lyzeczki i reszta do sloikow, a te potem stoja czasem pare ladnych lat, bo nie jem i zapominam (a dzieci juz wyfrunely z gniazda…). Szukalam przepisu na ciasto z dzemu z kiwi co mi zostal z ubieglego roku. Zrobie z tego przepisu, ale nie podobalo mi sie to miksowanie dzemu z caloscia. Ale wymieszanie delikatne jak piane z bialek z ciastem – to jest pomysl! Jutro rano sie zabieram za ten przepis! Dzieki za idee!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *