Niedzielne, szybkie ciasto, prostsze w wykonaniu niż muffiny, powstało w ramach wspólnego gotowania, aby przywrócić Ani (Gin) chęć do gotowania i prowadzenia bloga. Razem ze mną gotowały: Ania, Pluskotka, Kasia, Emma, Mirabelka, Panna Malwinna, Ilona, Chantel oraz Maggie.
Składniki na formę keksową:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- pół szklanki oleju
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- pół słoika dżemu (ja dałem z malin moroszki bo taki miałem akurat pod ręką)
- 1 łyżeczka sody
Wszystkie składniki wymieszać w misce i zmiksować, wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i piec 45-50 min. w temp. 180 stopni.
…rzeczywiście proste…
Serdeczności:)
prostota najlepsza 🙂 lubię takie ciasta.
w sam raz do ciepłej herbatki w niedzielne popołudnie 🙂
Bardzo fajne ciasto. Takie niedzielne, mniam. Chętnie bym zjadła kawałeczek.
Pozdrawiam:)
Pysznie wygląda! Pozdrawiam
Wyglada bardzo smacznie, a prostota przygotowania jest jego niewatpliwa zaleta!
Może i ja spróbuję, bo wygląda bardzo apetycznie.
Cieszę się, że Wam się podoba, robi się bardzo szybko, jak mi się chce to po upieczeniu przecinam to ciasto i dodaję warstwę marmolady 🙂 pozdrawiam
prostsze niz muffiny.. to brzmi bardzo przekonywująco 🙂
Bardzo lubię takie ciasta. Ładnie wyrosło!
Taka trochę namiastka piernika przez cynamon i kakao. Więc się kiedyś skuszę. 🙂
Bo zmodyfikowałem przepis na ciasto piernikopodobne
I takie ciasta są najlepsze! Szybkie, na szybką potrzebę dosłodzenia organizmu 😉
Pozdrawiam! 🙂
Dziękuję. Bardzo mi miło, że wziąłeś udział w akcji specjalnie dla mnie. Sprawiliście mi ogromną radość, zaskoczyliście niesamowicie. Bardzo ważne jest dla mnie, że pamiętacie.
A ciasto świetne – raz, dwa, i gotowe. Jedyne, na jakie mogłabym sobie teraz pozwolić 🙂
Fajowe to ciacho, nie dość, że nieskomplikowane to jeszcze pyszne jak przypuszczam 🙂
Wlasnie je piekę-robi sie bardzo szybko. Nie mogę sie doczekać upieczonego-jeszcze 40min!
Elo Paszczak, właśnie czekamy na twoje/nasze super ciasto i będziemy je amciu. A powiedz Ty nam, jakich wymiarów blachy używasz bo by walnęliśmy do takiej babkowej i coś się wylało. Dżemor truskawkowy w komórce się znalazł i mam nadzieję że sprawdzi się w 200%. Pozdro z K.
Cześć, użyłem foremki 30 cm x 12 cm, pozdrawiam 🙂
Pyszne:))
ale z uwagi na skleroze nie kupilam cukru wiec dodalam miodu, wyszlo super, a jeszcze lepiej smakowało drugiego dnia, dziekuje za przepis:)
Cieszę się, że smakowało i dzięki za wypróbowanie przepisu 🙂
Pewnie będzie to zaskoczeniem ale u mnie to najbardziej eksploatowany przepis. Znalazłam go poszukując sposobu na zużycie dżemu (u mnie w domu jest straszny problem z dojadaniem przetworów do końca) Z tym że wprowadziłam pewne modyfikacje. Zamiast samej zwykłej mąki daje mieszankę pół na pół: mąki pełnoziarnistej i zwykłej. Dodatkowo nie miksuje masy z dżemem tylko łącze go tak jak łączy się ubite białka z masą.
Jadłam to ciasto już w różnych kombinacjach z dżemem kiwi, truskawkowym, wiśniowym czy jagodowym za każdym razem świetne!
2 kawałki można zabrać ze sobą do pracy/szkoły itp zamiast kanapek, nic się nie rozlatuje – bardzo wygodne rozwiązanie. U narzeczonego w pracy ciasto robiło furorę 😀
Cieszę się, że smakowało 🙂
U mie to samo z dzemami, lubie je robic, ale juz jesc nie za bardzo, tylko tuz po zrobieniu, jeszcze cieple mi smakuja, zjadam 2-4 lyzeczki i reszta do sloikow, a te potem stoja czasem pare ladnych lat, bo nie jem i zapominam (a dzieci juz wyfrunely z gniazda…). Szukalam przepisu na ciasto z dzemu z kiwi co mi zostal z ubieglego roku. Zrobie z tego przepisu, ale nie podobalo mi sie to miksowanie dzemu z caloscia. Ale wymieszanie delikatne jak piane z bialek z ciastem – to jest pomysl! Jutro rano sie zabieram za ten przepis! Dzieki za idee!
Proszę bardzo. Pozdrawiamy 🙂