Prosta, względnie tania i szybka.
Składniki dla 4 – 6 osób: (forma o wymiarach 25 x 16 cm)
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam szynki)
- 600 g ziemniaków
- 1 nieduża cebula drobno pokrojona
- 2 jajka
- 2-3 łyżki śmietanki słodkiej 18 %
- tarty Grana Padano lub zwykły żółty ser – ok. 2 łyżek
- sól (ja użyłam soli wędzonej, ale zwykłą też się nada)
- pieprz
- papryka słodka (ok. 05, łyżeczki)
- tymianek suszony (ok. 1 łyżeczki)
- olej do smażenia cebuli
- masło
Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę ugotować. Cebulę usmażyć na brązowo. Jajka rozbełtać, wymieszać z serem i śmietanką, lekko posolić. W misce wymieszać ziemniaki, mięso i jajka ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Przełożyć do nasmarowanej masłem formy, wygładzić wierzch, na który „rzucić” kilka wiórków masła Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
2 Review(s) Based on
Idealna na niepogode!
Świetny przepis.
Mniam, jak tu smacznie!
Obserwuję i zapraszam do mnie
http://mademoisellepatrizia.blogspot.com/
Dobry przepis. Polecam. 🙂
JA zawsze podsmarzam miesko z cebulka
przepis Super lecz zmieniłem skladniki