Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej w sosie winno – miodowym
Danie to powstało z przemożnej chęci na coś drobiowego, zawijanego i w szynce, dlatego też po obmyśleniu składników udaliśmy się z potomkiem na zakupy. Po powrocie ze sklepu zabraliśmy się za gotowanie, tzn. w zasadzie to ja, bo Dziecko – miesięcy pięć – grzecznie zasiadłszy w bujaczku, obserwowało jak wyrywam kosteczki z piersi, kroję, duszę itp. W każdym razie wyszło tak:
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 10 dag szynki szwarcwaldzkiej
- 8 plastrów mozzarelli
- 1 ogórek kiszony
Sos:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 łyżki oleju arachidowego
- 1,5 łyżki wina mirin
- 1 łyżka miodu
- sok z połowy cytryny
- kilka kropel tabasco
- 2 małe młode cebulki
Piersi przekroić wzdłuż, tak, żeby wyszły 4 szt. Rozbić młotkiem na bardzo cienkie płaty, układać na nich mozzarellę i 1 lub dwa plasterki ogórka, zrolować i owijać 1 lub 2 plastrami szynki. Roladki usmażyć, wyjąc i odstawić na talerz, czy coś, co tam będzie pod ręką. Pokroić cebulki, wymieszać składniki na sos bez soku z cytryny. Na tym, co wyciekło podczas smażenia roladek zeszklić cebulki, dodać sos, zagotować i podlać filiżanką wody, dodać usmażone roladki i dusić jakieś 5 – 10 min w zależności od wielkości roladek. I już:D
Sałatka:
- 4 rzodkiewki
- 1 pomidor
- 1 mały świeży ogórek
- zielona cebulka w dogodnej ilości
- kilka listków sałaty
sos:
- 2 łyżki oliwy
- łyżka białego octu winnego
- łyżeczka miodu
- szczypta chilli
- sól i pieprz
Wszystko z wyjątkiem sałaty pokroić. Przygotować sos. 10 min. przed podaniem wymieszać warzywa z sosem, na talerzach ułożyć porwane listki sałaty i posolić, wyłożyć na nie sałatkę. I jest!
AVE!
AVE!