Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej w sosie winno – miodowym

Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej w sosie winno – miodowym

Danie to powstało z przemożnej chęci na coś drobiowego, zawijanego i w szynce, dlatego też po obmyśleniu składników udaliśmy się z potomkiem na zakupy. Po powrocie ze sklepu zabraliśmy się za gotowanie, tzn. w zasadzie to ja, bo Dziecko – miesięcy pięć – grzecznie zasiadłszy w bujaczku, obserwowało jak wyrywam kosteczki z piersi, kroję, duszę itp. W każdym razie wyszło tak:

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 10 dag szynki szwarcwaldzkiej
  • 8 plastrów mozzarelli
  • 1 ogórek kiszony

Sos:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżki oleju arachidowego
  • 1,5 łyżki wina mirin
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • kilka kropel tabasco
  • 2 małe młode cebulki

 

Piersi przekroić wzdłuż, tak, żeby wyszły 4 szt. Rozbić młotkiem na bardzo cienkie płaty, układać na nich mozzarellę i 1 lub dwa plasterki ogórka, zrolować i owijać 1 lub 2 plastrami szynki. Roladki usmażyć, wyjąc i odstawić na talerz, czy coś, co tam będzie pod ręką. Pokroić cebulki, wymieszać składniki na sos bez soku z cytryny. Na tym, co wyciekło podczas smażenia roladek zeszklić cebulki, dodać sos, zagotować i podlać filiżanką wody, dodać usmażone roladki i dusić jakieś 5 – 10 min w zależności od wielkości roladek. I już:D


Sałatka:

  • 4 rzodkiewki
  • 1 pomidor
  • 1 mały świeży ogórek
  • zielona cebulka w dogodnej ilości
  • kilka listków sałaty

sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżeczka miodu
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz
Wszystko z wyjątkiem sałaty pokroić. Przygotować sos. 10 min. przed podaniem wymieszać warzywa z sosem, na talerzach ułożyć porwane listki sałaty i posolić, wyłożyć na nie sałatkę. I jest!
AVE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *