Tarta z truskawkami i kremem panna cotta.
Składniki:
kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
wierzch:
- 250 g śmietany 18% lub kremówki
- laska wanilii
- ok. 200 g truskawek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/3 szklanki wrzątku
- 3 łyżeczki żelatyny
Na blat wysypać mąkę i cukier puder. Dodać masło i siekać nożem, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagniatać. Zagniecione ciasto lekko spłaszczyć, włożyć w folię i wstawić do lodówki na około 20 min.
Po tym czasie wyjąć ciasto. Podsypać mąką i wałkować na koło większe niż foremka.
Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść nad wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką foremkę. Położyć na foremce i wyrównać.
Przejechać wałkiem po foremce, by odciąć nadmiar ciasta.
Położyć folię lub papier do pieczenia. Na to wysypać fasolki – stanowią obciążenie dla ciasta by nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 10 minut, otworzyć, zdjąć folię z fasolkami i wsunąć na jeszcze 10 minut. Wyjąć i dopiero jak wystygnie wyjąć z formy.
Przepis zaczerpnięty z: http://kotlet.tv/tarta-z-truskawkami-i-kremem-panna-cotta
mniam mniam -probowałam -super smaczne -jeszcze bym zjadła