Tarta z truskawkami i kremem panna cotta

Tarta z truskawkami i kremem panna cotta.

Składniki:

kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

wierzch:

  • 250 g śmietany 18% lub kremówki
  • laska wanilii
  • ok. 200 g truskawek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 3 łyżeczki żelatyny

Na blat wysypać mąkę i cukier puder. Dodać masło i siekać nożem, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagniatać. Zagniecione ciasto lekko spłaszczyć, włożyć w folię i wstawić do lodówki na około 20 min.
Po tym czasie wyjąć ciasto. Podsypać mąką i wałkować na koło większe niż foremka.
Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść nad wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką foremkę. Położyć na foremce i wyrównać.
Przejechać wałkiem po foremce, by odciąć nadmiar ciasta.
Położyć folię lub papier do pieczenia.  Na to wysypać fasolki – stanowią obciążenie dla ciasta by nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 10 minut, otworzyć, zdjąć folię z fasolkami i wsunąć na jeszcze 10 minut. Wyjąć i dopiero jak wystygnie wyjąć z formy.
Przepis zaczerpnięty z: http://kotlet.tv/tarta-z-truskawkami-i-kremem-panna-cotta

Tarta z truskawkami i kremem panna cotta
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tarta z truskawkami i kremem panna cotta
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

One thought on “Tarta z truskawkami i kremem panna cotta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *