Tatar to jeden z moich ulubionych sposobów podania wołowiny 🙂
Składniki na dwie osoby:
- 40 dag mięsa wołowego (najlepiej polędwica, może być pieczeń biała, pieczeń, udziec)
- cebula
- 2 ogórki korniszone
- kilka grzybków marynowanych
- 2 jajka
- olej
- sól
- pieprz
- kwasek cytrynowy w płynie
- maggi
- można dodać inne dodatki takie jak np: marynowana papryka, musztarda, sardynkę, majonez itd.
Mięso zmielić (można też bardzo drobno posiekać) , rozdzielić na dwie porcje, uformować tak jak na zdjęciu, z wgłębieniem. Oddzielić żółtko, dodać do wgłębienia w mięsie. Posiekać bardzo drobno cebulę, ogórki i grzybki, dołożyć do mięsa. W trakcie rozrabiania doprawiać.
Tatar powinno się także doprawić odrobiną octu oraz musztardą. Niektórzy preferują podane bodajże z sardynką.
Karina
Ja zamiast octy daję kwasek cytrynowy, zamiast oleju czasem używam trochę majonezu, z sardynką kiedyś próbowałem ale mi nie podchodzi 🙂 pozdrawiam
pysznie wyglada 🙂 wpraszam sie 🙂
Konkretnie,to jakie mieso uzyc
Najlepiej polędwicy ale polędwica jest droga więc ja często używam pieczeni. Pozdrawiam