Pieczone warzywa to super dodatek do obiadu.
Składniki:
- 1,8 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 2 buraki
- pieczarki
- ocet balsamiczny
- sól
Ziemniaki pokroić w ćwiartki, buraki w kostkę, marchewkę w dużą kostkę. Warzywa ugotować tak, żeby troszkę zmiękły (buraki gotowałem osobno na parze, żeby nie farbowały innych warzyw). Ugotowane warzywa (można przykryć pokrywką i chwilę potrząsnąć żeby się troszkę poobijały wtedy będą bardziej chrupiące) wyłożyć na blachę dodać cebulę i pieczarki, spryskać octem balsamicznym, oliwą i posolić. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190˚ C 25-30 min.
O tej porze roku pieczone warzywa to mój ulubiony obiad 😉 Świetnie się prezentują w Twojej wersji!
Miło, że się Pani podobają, obawiałem się, że zafarbują od buraków (wcześniej robiłem bez buraków) ale wyszło ok 😉
wygląda pysznie, danie w sam raz dla mnie, bo nie jadam mięska, jutro będzie robione zapraszam do mnie http://wkuchniuli.blogspot.com/