Placki z cukinii

Placki z cukinii to ciekawa alternatywa dla placków ziemniaczanych.

Placki z cukinii
Nie wiem dokładnie ile placków wyszło, bo zostały dosyć szybko wciągnięte, ale myślę, ze z podanej ilości składników spokojnie dla 4 – 6 osób wystarczy.

Składniki:

Placki z cukinii
  • 1 dużo ok. kilogramowa cukinia
  • 2 białe papryki
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka otrąb pszennych
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • świeżo starta gałka muszkatołowa (wedle gustu)
  • szczypta kuminu
  • sól
  • pieprz
  • olej
Cukinię obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć tak, jak na placki ziemniaczane. Odstawić.  Cebulę i papryki pokroić w drobną kostkę, natkę drobno posiekać, wszystko połączyć z cukinią, dodać jajka, 2 łyżki mąki, otręby, doprawić. Dokładnie wymieszać i jeśli będzie za mokre, dodać jeszcze mąkę. Ja dodałam, ponieważ dosyć długo mi stało i cukinia puściła sporo wody. Rozgrzać olej, nakładać łyżką masę cukiniową, „spłaszczyć”, obsmażać z dwóch stron na brązowy kolor. Ja bardzo lubię te placki, jak i ziemniaczane ze śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym, ale smaczne też z sosem czosnkowym, czy z gulaszem. Ave!
Placki z cukinii

2 thoughts on “Placki z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *