Placki z cukinii to ciekawa alternatywa dla placków ziemniaczanych.
Nie wiem dokładnie ile placków wyszło, bo zostały dosyć szybko wciągnięte, ale myślę, ze z podanej ilości składników spokojnie dla 4 – 6 osób wystarczy.
Składniki:
- 1 dużo ok. kilogramowa cukinia
- 2 białe papryki
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka otrąb pszennych
- kilka gałązek natki pietruszki
- świeżo starta gałka muszkatołowa (wedle gustu)
- szczypta kuminu
- sól
- pieprz
- olej
Cukinię obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć tak, jak na placki ziemniaczane. Odstawić. Cebulę i papryki pokroić w drobną kostkę, natkę drobno posiekać, wszystko połączyć z cukinią, dodać jajka, 2 łyżki mąki, otręby, doprawić. Dokładnie wymieszać i jeśli będzie za mokre, dodać jeszcze mąkę. Ja dodałam, ponieważ dosyć długo mi stało i cukinia puściła sporo wody. Rozgrzać olej, nakładać łyżką masę cukiniową, „spłaszczyć”, obsmażać z dwóch stron na brązowy kolor. Ja bardzo lubię te placki, jak i ziemniaczane ze śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym, ale smaczne też z sosem czosnkowym, czy z gulaszem. Ave!
Bardzo smakowite placuczki. Podoba mi się dodatek kuminu, który wręcz kocham;)
pozdrawiam ciepło
Tak sobie pomyślałam, że odrobina kuminu będzie pasowała do takich placków. Ciesze się, że się spodobało:)