Schabowy z kapustą inaczej to urozmaicona wersja zwykłego kotleta schabowego
Składniki na cztery porcje:
- 50 dag schabu
- 10 dag sera żółtego w plastrach
- 3 duże pieczarki pokrojone w paski
- 1 średnia cebula posiekana w drobną kostkę
- ząbek czosnku
- jajko
- bułka tarta
- mleko lub woda
- mąka
- sól
Mięso podzielic na kotlety, rozbić tłuczkiem, nasmarować czosnkiem i posolić. Jajko rozbełtać w dwóch łyżkach mleka. Mięso oprószyć mąką, zamoczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Kotlety odstawić. Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki i smażyć ok. 5 min. Rozgrzać olej, usmażyć z jednej strony, obrócić, smażyć przez chwilę, a następnie położyć na nie pieczarki i plastry sera, przykryć i poczekać, aż ser się roztopi. Zdjąć kotlety z patelni i podawać z puree ziemniaczanym i kapustą po węgiersku.
Wyróżnienie ode mnie, szczegóły u mnie na blogu:)