Jajka w sosie chrzanowym to pyszne i budżetowe danie 🙂
Składniki:
- 10 jaj ugotowanych na twardo
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 szklanki wody
- 3 łyżki chrzanu
- 4 łyżki śmietany
- cukier do smaku (ja dałem 2 łyżki)
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, biały pieprz
Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i lekko ją zrumienić, dodać wodę (zimną inaczej zrobią się kluchy) i zagotować od czasu do czasu mieszając, dodać chrzan, sok z cytryny i śmietanę, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Jajka obrać, przeciąć na połówki i podawać z sosem i ziemniakami.
Wieki nie robiłam takich jajeczek polanych sosem. Propozycja niezwykle smakowita i do tego taka prosta w wykonaniu;-)
A można dodać pieprz czarny zamiast białego
Można. Pozdrawiamy
Smak dzieciństwa!! A ten przepis jest nawet lepszy niż moja mama robiła!! Dziękuję i polecam!! Mniam
Twoje przepisy zaskakująco dobrze wpisują się w niszę polskich blogów kulinarnych – kiedy (prawie) wszyscy eksperymentują z kuchniami z różnych stron świata, to Twoje posty przypominają mi, że rodzimej kuchni też nie mamy się powodów wstydzić! A jajeczka pierwsza klasa, choć za chrzanem nie przepadam 😉
Smaki dzieciństwa i może trochę stołówki w podstawówce. Aż się łezka kręci w oku 😛
Fajnie że Ci się podoba mój blog, lubię naszą kuchnię, aczkolwiek gotuję też potrawy innych kuchni, na które przepisy również dodam w przyszłości 🙂 pozdrawiam
wszystko ładnie wyszło, tylko cukier to nie wypał, bez niego danie wyszło idealnie.
Ja lubię z dodatkiem cukru ale to kwestia gustu :). pozdrawiam
Smaki mojego dzieciństwa 🙂
Mojego też 🙂