Szynka wieprzowa w sosie z porami
Składniki dla 4 osób:
- 500g szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 1 duży por lub dwa małe, pokrojone w talarki
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki mirin lub białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- łyżeczka suszonego koperku
- woda
- 2 łyżki śmietany i łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Mięso wrzucić do gara, dodać mirin, sos sojowy, zalać wodą, ugotować do miękkości ( w szybkowarze niecałe 10 min. od zamknięcia). Dodać poryi suszony koperek, posolić, popieprzyć i dusić, aż pory zmiękną. W kubku rozmieszać śmietanę z mąką i odrobiną zimnej wody, dodać 2 – 3 łyżki gorącego sosu z mięsa, dobrze rozmieszać, wlać do gara z mięsem, zamieszać, zagotować. Podawać z puree ziemniaczanym, czy z czym tam lubicie. Gotowe!
Wygląda bardzo smakowicie;)