Obiad dla niemowlaka#12: puree z ziemniaka i cukinii z zielonym sosem
Pomysł na puree z cukinii i ziemniaka z kaszką manną znalazłam na blogu Jedzonko Malucha. Zielony sos ze szpinakiem i kurczakiem, pomysł mój:) Danie dla maluchów po 7. miesiącu.
Składniki na 2 porcje:
Puree z ziemniaka i cukinii:
- 1 duży ziemniak pokrojony w małą kostkę
- 1 mała cukinia pokrojona w małą kostkę
- 1 łyżka kaszki manny błyskawicznej
Zielony sos:
- 20 dag pokrojonej piersi z kurczaka
- 30 dag mrożonego szpinaku
- 2-3 gałązki posiekanej natki pietruszki
- żółtko
- 1 łyżeczka masła
Ziemniaki i cukinię, zalać wodą, tak, żeby przykryła warzywa i ugotować do miękkości. Dodać kaszkę i zagotować cały czas mieszając.Zmiksować.
W małym garnku zagotować 50 ml wody, wrzucić szpinak i kurczaka, gotować, aż mięso będzie miękkie, dodać żółtko, masło oraz natkę pietruszki i cały czas mieszając zagotować. Zmiksować.
Puree polać sosem i podawać. Gotowe! Resztę pasteryzować 15 min. i będzie na następny dzień:)