Ziemniaki faszerowane pomidorami i papryką to fajna przekąska, możemy jeść go na ciepło i na zimno 🙂
Przepis inspirowany książką „Ugotujmy to dzisiaj”*. Tanie i bardzo pożywne danie, dobrze skomponowało się z domowym sosem tatarskim, tudzież ketchupem.
Składniki dla 6 osób:
- 6 dużych ziemniaków
- 2 jajka
- 20 dag startego żółtego sera
- 1 łyżeczki tartej bułki
- 2 duże pomidory pokrojone w kostkę
- 1 mała papryka pokrojona w kostkę
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Każdego ziemniaka oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i piec przez 90 min. w temperaturze 205 stopni. Po tym czasie, ziemniaki wyjąć z piekarnika, z każdego odkroić z góry ok. 0,5-cm plaster, wykroić delikatnie miąższ, uważać, żeby nie uszkodzić skórki. Miąższ zemleć w maszynce na puree. Dodać pozostałe składniki, oprócz bułki tartej i dobrze wymieszać (najlepiej ręką). Ziemniaki nafaszerować masą, posypać bułka tarta. Zapiekać w takiej samej temperaturze na złoty kolor. Gotowe!
*”Ugotujmy to dzisiaj!. Ponad dwa tysiące przepisów dla urozmaicenia naszych codziennych posiłków„, Kanada 1994.
fajne te ziemniaczki:)
pozdrawiam
ostatnio pogodziłam się z ziemniakami, więc być może wykorzysta, pomysł 😉
Mniam, Mniam – bardzo apetycznie wygląda 🙂
Takie faszerowane ziemniaki to coś co mopsiki lubią najbardziej 😉