Zupa pieczarkowa z knedelkami – Przepis pochodzi z książki „Zupy i sosy”(2009).
Składniki dla 2- 4 osób:
Zupa:
- 35 dag pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
- 4 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
- liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżeczki mąki
Knedelki:
- 1 szklanka bulionu warzywnego 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 kajzerki pokrojone w kostkę
- 3 jaja
- pęczek posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
- jeśli będzie trzeba zagęścić, dodać łyżkę mąki
Pieczarki wrzucić do gara z bulionem wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Doprawić solą i i pieprzem i gotować ok. 45 min. Po upływie tego czau, w szklance rozmieszać śmietanę i mąkę z zimną wodą, dolać 2 -3 łyżki gorącej zupy, dobrze wszystko wymieszać, by nie było grudek, wlać do zupy i energicznie zamieszać, zagotować.
Bułki zalać bulionem, odcisnąć, połączyć z ryżem, jajami, natką oraz tymiankiem, dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucić do wrzącej wody, chwilkę pogotować, wyjąć.
Zupę rozlać do talerzy, do każdej porcji włożyć kilka knedelków.
ciekawy pomysl z tymi knedelkami. Spróbuję, nigdy takich nie jadłam 😉
Bardzo fajnie knedelki komponują się z zupą, sama byłam zaskoczona, że tylko bułka i ryż,a robią robotę.