Barszcz czerwony (wigilijny)
Bardzo lubię taki barszcz, długo kombinowałem żeby taki wyszedł no i jest 🙂 jest słodko kwaśny z nuta grzybów i goździków
Składniki:
- 3 kg buraków obranych i pokrojonych w kostkę
- 2,5-3l wody (w zależności jak intensywne mamy buraki)
- garść suszonych grzybów (12g)
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sok z jednej cytryny
- 1-2 łyżki octu
- 3 – 4 łyżki cukru
- 6 goździków (można je wbić w jabłka)
- 2 jabłka pokrojone w ćwiartki
- sól i pieprz
Buraki, grzybki, ziele i liście laurowe, goździki oraz jabłka zalać wodą, dodać ocet (wtedy buraki nie będą zmieniać koloru), gotować aż buraki zmiękną, uzupełnić odparowaną wodę. Wyjąć buraki i jabłka, dodać sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, ewentualnie dodać koncentrat barszczu czerwonego (aczkolwiek barszcz z takiej ilości buraków wychodzi naprawdę intensywny) zagotować.
Przydałby się teraz barszczyk bo u mnie brak mocy a do tego uszka mmm….:)
Prosty i przejżysty przepis – jak klarowny rosół 😉 wypróbuję na święta
Dzięki 🙂
Witam! Dzięki za super przepis barszczyk przepyszny, robiłam rok temu na wigilię i właśnie wstawiłam na tegoroczną wigilię.