Składniki:
- 3 kg buraków
- 1,5l wody
- 1,5 łyżki soli
- 7 łyżek cukru
- 250 ml octu 10%
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
Buraki umyć, nie obierać i gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu. Buraki obrać i pokroić w kostkę takiej wielkości jaka nam odpowiada ( chyba że buraczki są małe to nie trzeba ich kroić ). Wszystkie składniki oprócz buraków zmieszać w garnku i gotować 10 min. Buraki wkładać do słoików, zalewać zalewą, zakręcać i pasteryzować 10 min.
a znacie buraski w formie czipsa? z winegretem? cudowne sa, mała paczka a cieszy
_ tośka
Jadłem te chipsy, jak dobrze pamiętam są jeszcze marchewkowe i jabłkowe 🙂