Chrupka surówka z białej kapusty z jabłkiem i orzechami włoskimi
Składniki dla 2 – 4 osób:
- ćwiartka poszatkowanej małej kapusty
- 6 orzechów włoskich
- pół jabłka pokrojonego w plasterki
- sos z cytryny
- sól i pieprz
Sos:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka naturalnego płynnego miodu
Pokrojone jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Orzechy obrać z łupinek, włożyć w papierowy ręcznik i lekko potłuc młotkiem. Kapustę, jabłka i orzechy włożyć razem do miski, doprawić solą i pierzem. W małej miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu, polać nim sałatkę i dobrze wymieszać. Gotowe!
Pyszna i zdrowa! 🙂
Pyszne! Mam słabość do wszelkiego rodzaju kapuścianych sałatek, a jeszcze z dodatkiem orzechów…to musi być smakowite 🙂
Pyszna, prosta, zdrowa 🙂 takie uwielbiam: )Ciesze się, że razem orzechowałyśmy:)
Pyszności.