Pyszne i proste kotlety mielone.
Składniki:
- 50 dag mielonej wieprzowiny (użyłem szynki)
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżka lubczyku
- 1 kopiata łyżka bułki tartej
- łyżka przecieru pomidorowego
- 0,5 szklanki bulionu (może być z kostki)
- bułka tarta z mąką ziemniaczaną, zmieszane pół na pół – do panierowania
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżka masła
Bułkę tartą, masło, koncentrat pomidorowy zalać ciepłym bulionem, wymieszać i odstawić na 5 min, dodać mięso, jajko, białko, lubczyk, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Formować kotlety, panierować w bułce zmieszanej z mąką ziemniaczaną i smażyć na oleju.
Och, jaki obiad. My też często dodajemy przecier pomidorowy do mięsa mielonego.