Obiad dla niemowlaka#13: puree z ziemniaka i pietruszki oraz wątróbka drobiowa z jabłkiem i porem
Puree ziemniaczano – pietruszkowe polecam jako np. dodatek do kotletów, pietruszka nadała lekko słodkiego posmaku.
Danie odpowiednie dla maluchów po 7. miesiącu.
Składniki na jedną porcję:
- 1 duży pokrojony w kostkę ziemniak
- 1 korzeń pietruszki również pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 20g wątróbki drobiowej
- 8 plasterków pora
- 1 jabłko pokrojone w ósemki
Ziemniak i pietruszkę ugotować na parze do miękkości. Ziemniaka trzeba wyjąć wcześniej, a pietruszkę zostawić jeszcze na jakieś 5 min., w przeciwnym razie ziemniak totalnie się rozgotuje. Zmiksować wszystko z dodatkiem oleju rzepakowego.
Wątróbkę umyć, oczyścić, zalać wodą, tyle, aby ją przykryć i gotować. W połowie gotowania wrzucić pora. Jak wszystko zmięknie, dodać jabłko i dusić wszystko razem jakieś 10 min. zmiksować i podawać z puree. Gotowe!