Składniki:
- 30 dag łopatki wieprzowej
- 35 dag surowego boczku
- 0,7 kg ćwiartek z kurczaka
- 30 dag wątroby wieprzowej
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 3 pieczarki pokrojone pokrojone w plasterki
- 2 kajzerki
- 1 łyżeczka gałki muszkatowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 jajka
- sól, pieprz
Łopatkę, boczek i ćwiartki z kurczaka zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, posolić i popieprzyć, gotować aż mięso zmięknie. Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić i oddzielić od kości, wątrobę wrzucić do wywaru i gotować 10 min. Wątrobę i bułki namoczone w wywarze dodać do mięsa i zmiksować lub zmielić 4-krotnie w maszynce do mielenia, dodać jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, wymieszać, dodać pieczarki, przełożyć wszystko do brytfanki ( ja piekłem w keksówce). Piec w temperaturze 200 stopni około 40 min.
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasztety domowe, myślisz że można zamienić wątrobę wieprzową na drobiową, nie przepadam za smakiem wieprzowej
Można zamienić, ja akurat wolę wieprzową bo drobiowa jest dla mnie za delikatna. pozdrawiam 🙂
pycha taka kanapeczka z paztetem 🙂 Na pewno wypróbuję. A przy okazji – nie wiem, czy widziała Pani konkurs dla blogerów na http://www.dniherbaty.pl? Jest w zakładce Herbata z dodatkami – całkiem ciekawy
Niteczka12: ciesze się, że pasztet się spodobała, dzięki za info o konkursie, zerknę na niego. I tak przy okazji, to nie jestem Pani, tylko Michał. Pozdrawiam:)
a co zrobić z wywarem, czy wylać
Z wywarem możesz zrobić co chcesz (ja nie przepadam za wywarem w którym gotowała się wątroba) pozdrawiam.