Przepis pochodzi z książki „Przepisy w proteinowej diecie Dukana”, propozycja na późne śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Tarta jest naprawdę smaczna, właściwie to zastanawiam się, czy lepszą nazwą nie jest tu omlet zapiekany, ale w książce figuruje, jako tarta, więc niech tak zostanie. U nas skończyła się w ciągu paru minut.
Składniki na małą formę do tarty:
- 6 łyżek serka homo
- 3 jajka rozbełtane jak na omlet
- 1 drobno posiekana cebula
- kilka plastrów kiełbasy lub wędliny drobiowej
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Wszystkie składniki, oprócz wędliny, tudzież kiełbasy – dobrze wymieszać, doprawić gałką, solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć kiełbasę(wędlinę) i piec 20 min. piekarniku nagrzanym do 240 stopni.Gotowe!
Plus gratis kubek otrzymany w prezencie od Panti z okazji urodzin. Fajna rzecz z podgrzewaczem, co dla mnie, człowieka, który poranną kawę pije nawet 2 – 3 h, taka „ocieplałka” na kubek jest bardzo wskazana. Panti, jeszcze raz dziękuję za prezent:)
sliczny kubek ;]
i pyszna tarta ;] taka… nadzwyczajna.
htt://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
hihihi o jak się ładnie moje hand made prezentuje na zdjęciu 🙂 piekne 🙂 i tarta też mi się podoba- tylko muszę zakupić formę;)
Ja zakupiłam tę formę dziś rano we wszystkomającym zieleniaku na przeciwko za całe 5zł, gdyż w trakcie przygotowania tarty stwierdziłam, że moja jest za duża. Ta jakością nie powala, ale na kilka razy będzie. Polecam Ci formę silikonową, mam i jestem z niej bardzo zadowolona, głównie dlatego, że jest elastyczna i wszędzie się zmieści, co przy ograniczonej przestrzeni szafek kuchennych jest nie lada plusem. A kubek ma moc, jeszcze raz dzięki.