Pyszny domowy majonez
Jest to przepis Gordona Ramsaya, ale dodam kilka rad, ponieważ jak ja kiedyś robiłem to na początku mi nie wychodził majonez, tylko coś, co trzeba było wyrzucić.
- wszystkie składniki muszą być w tej samej temperaturze
- żółtka muszą być dobrze oddzielone od białka
- na początku trzeba dodawać olej naprawdę po kropelce
Jeżeli będziemy przestrzegać tych, rad to w jakieś 5 min będziemy mieć swój własny majonez.
Skłaniki:
- 3 żółtka
- 1 i 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sok z 1/2 cytryny
- sól,
Żółtka i musztardę wkładamy do miski, w której będziemy miksować majonez. Miksujemy około 20 sekund, dodajemy kilka kropel oleju, chwilę miksujemy i znowu dodajemy kilka kropel oleju, i tak kilka razy, jak ta mieszanina zacznie nam gęstnieć, to możemy dodawać olej w większych porcjach. Miksujemy aż uzyskamy konsystencję jaka nam odpowiada (ja kiedyś miksowałem za długo i majonez wyszedł mi jak masło), doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Ładny kolor i idealna konsystencja! Ja też najbardziej lubię domowy majonez! 😉
Fajny jest taki majonez i szybciej się go zrobi niż pójdzie do sklepu na zakupy 🙂
Ciekawe! Na święta, do galaretki jak znalazł. 🙂
Majonez do galaretki?
Jeszcze pamiętam smak domowego majonezu, kiedyś tylko taki robiliśmy 🙂
majonez i galaretka…? fuuuuj:-)
ten sam przepis znalazłam tutaj: http://www.ziolaiprzyprawy.info/2011/03/19/przepisy/przepis-na-domowy-majonez/ ale wyszła mi jakaś kwasiucha cytrynowa. proporcje dobre, co jest nie tak? cytryny za kwaśne czy co?
Przecież tamten przepis jest inny, tam są 2 całe jajka u mnie są 3 same żółtka, tam jest sok z 2 cytryn u mnie jest z 1/2 cytryny. Jak dla mnie sok z 2 cytryn to też byłoby za dużo. Pozdrawiam
A ja robię na oko i smak, zachwouję tylko główne rzeczy wg przepisu ( no i wtedy, gdy piekę chleb ). Majonez wyszedł fantastyczny, choć to bombeczka kaloryczna 😉
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂 pozdrawiam 🙂
Witam, jeśli mam 6 żółtek i nie ejstem w stanie ich rozdzielić czy mam po prostu podwoić skłądniki?
Pozdrawiam
Tak jak masz 6 żółtek to podwój ilość składników 🙂 pozdrawiam.
„…chwilę miksujemy i znowu dodajemy kilka kropel majonezu, i tak kilka razy…” – majonezu??? Czy oleju??? 🙂
oleju, już poprawiłem. Pozdrawiam
🙂 swoj majonez pycha ,widze ze ktoś się dziwi ,ze majonez pasuje do galaretki..oczywiście mowimy o galarecie mięsnej 🙂 – ja uwielbiam kazda drobiowa,wieprzową lub rybną z ostrym majonezem..na Podlasiu tak jemy często 🙂 Pozdrawiam.
majonez pasuje do wszystkiego, no prawie 🙂