Weekend w środku tygodnia#1: krakersy lavash i dip oliwkowy
Takie krakersy z dipem można podać również podczas sylwestrowej domówki, dlatego też dołączam je do akcji „Sylwestrowe Prywatki”.
Składniki:
Krakersy lavash (przepis znalazłam u biancorossy:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka drożdży instant
- płaska łyżeczka soli
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- do posypania: sezam, gruboziarnista sól, czy co tam się komu zamarzy:)
Mąkę wymieszać z solą. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dodać do mąki z solą, wymieszać, następnie dodać oliwę. Wyrobić ciasto takie, jak na pierogi, w miarę potrzeb dodawać odrobinę mąki. wyrabiać ok. 10 min. Odstawić ciasto na 1h, aby wyrosło, po tym czasie je rozwałkować, tak jak na pierogi, ułożyć na posmarowanej oliwą blaszce. Nożem zaznaczyć prostokąty i piec w 180 stopniach kilka minut, aż się zrumienią. Mój złośliwy piekarnik zrobił tak, że te krakersy, które były na krańcach zrumieniły się za bardzo, a te w środku prawie w ogóle, ale i tak są dobre, z dipem oliwkowym komponują się wyśmienicie.
Dip oliwkowy:
- 2 śmietankowe serki topione
- 3/4 szklanka zielonych i czarnych oliwek
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
hmm..zastanawiamy się dlaczego takie pyszności nie pojawiły się na naszym stole podczas wizyty znajomych:>
już dodane do akcji! 🙂