Dziś przepis na japońskie ciastka imbirowe posypane sezamem. Razem ze mną przygotowały je
Maggie, Mirabelka, Król, Mopsik Dobromiła oraz Panna Malwinna.
Składniki:
- 70 g masła
- 85 g cukru
- szczypta soli
- 150 g mąki
- 2 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki startego imbiru
- sezam do posypania
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masło z cukrem i solą zmiksować na puszystą masę, po czym wsypać mąkę, zmiksować, dodać wodę oraz imbir i dokładnie wyrobić. Rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość pół cm. Wyciąć kółeczka, posmarować delikatnie wodą i posypać sezamem. Piec 10 -15 min.
Podsumowanie
Nazwa dania
ciastak-z-imbirem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Świetny pomysł z użyciem również czarnego sezamu, chyba skopiuję następnym razem 😛
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Czarny sezam daje fajny kontrast 🙂
A właśnie szukałam czegoś prostego, a zarazem niebanalnego do pochrupania. I znalazłam – ideał! 🙂
Do tych ciastek na pewno bede jeszcze wracac. Ladnie wygladaja udekorowane czarnym sezamem 🙂
podobają mi się, dziś chyba je upiekę 🙂