Zawsze myślałem, że pieczenie babki to trudna sprawa a tu okazuje się, że to całkiem łatwa sprawa.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 25 dag margaryny do pieczenia
- garść rodzynek ( najlepiej je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie, ja namoczyłem w wodzie z rumem w stosunku 1:1)
- cukier puder do posypania
Margarynę podgrzewać w garnku, aż będzie gorąca. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić z cukrem pudrem, jak powstanie gęsta piana to powoli dodajemy (ciągle miksując) żółtka, ciągle mieszamy, aż powstanie jednolita masa, po czym dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, miksujemy dalej, aż otrzymamy jednolitą masę po czym ciągle mieszając dodajemy wrzącą margarynę i aromat waniliowy, mieszamy około minuty (ja rozdzieliłem masę na dwie części i do jednej połowy dodałem 2 łyżki kakao po czym obie masy przelałem do foremek i lekko zamieszałem żeby powstał 2 kolorowy wzór). Następnie masę wylewamy do natłuszczonej formy (mi wyszły 2 babki) tak gdzieś do 3/4 wysokości formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 ºC 40-50 min ( najlepiej sprawdzić czy babka jest gotowa wbijając w nią patyczek do szaszłyków – jak po wyjęciu jest suchy to znaczy że babka jest już gotowa). Po wystygnięciu i wyjęciu z foremek posypać cukrem pudrem.
Super, robiłam też marmurkową babeczkę:)
Ale mi smaka narobiłeś ! 🙁
baba jak marzenie 😉
Widocznie z babami tak jest jak z kobietami. Wydaje się, że to trudna sprawa, a tu proszę…pod ręką męską taka piękność wyrosła!
Fajna babka, a jaki ładny marmurek 🙂
Moje ukochane ciasto! 😉 Piękne! 🙂
Uwielbiam tą babeczkę:)
Fajnie, że lubisz takie kształtne babki :))
Kształtne są najlepsze 🙂
Ja nigdy nie piekłam, ale jak to nietrudne, to może spróbuję… 😉