Publikacja miała być wczoraj, ale nie udało się, dziś więcej czasu na ślęczenie przy komputerze:) i oto są:
Składniki na ok. 10 sztuk:
- ok. 450g mrożonego szpinaku
- 100g koziego sera pokrojonego w kostkę
- 100g sera rokpol – również pokrojonego w kostkę
- 1 – 2 ząbki czosnku – posiekane
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- ok. 1 łyżki masła
W garnku rozgrzać masło z odrobiną oleju i udusić na nim szpinak, dodać czosnek i sery i dusić, aż sery się rozpuszczą. Jeśli trzeba dosolić.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwinąć na nim ciasto francuskie i wycinać z niego kwadraty o boku ok. 10 cm. Na środek kwadratów wykładać ok. 1,5 łyżeczki farszu szpinakowo – serowego i zaginać do środka rogi ciasta, tak, żeby się na środku złączyły. Piec ok. 20 – 25 min. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Szpinakowe poduszeczki z rokpolem i kozim serem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
porywam mięciutką poduszeczkę, pachnącą wiosną!
ale cudownie wygląda!
Jaka apetyczna przekąska;)
uwielbiam!